Categoriearchief: Perspectief

Haast

‘Waarom die haast, weet jij wanneer je werk af is?’

koffiemokBij Donner kocht ik een koffiemok met die tekst. Ik vind het een intrigerende tekst. Juist omdat ik niet weet wanneer mijn werk af is, of nauwkeuriger gezegd: omdat ik weet dat het werk nooit echt helemaal af is, maak ik vaak wel haast. Dan heb ik immers meer gedaan in minder tijd? Dat is natuurlijk niet zo, want haastig werk is niet altijd het beste werk. Maar het voelt wel goed.

Deze regels zeggen iets anders: als je niet weet wanneer je werk klaar is, moet je dan wel haasten? Ik werk volgens het principe: als je niet weet wanneer je klaar bent, blijf dan maar haasten. Deze regels zeggen: als je niet weet wanneer je werk klaar is, neem dan even de tijd voor rust. Je weet niet hoelang je nog door moet.

Dat perspectief geeft meer ruimte en uiteindelijk meer energie. En misschien is mijn werk dan wel eerder klaar.

 


De regels zijn van Willem Hussem, een Rotterdamse schilder-dichter van het begin van de vorige eeuw.

Halfvol

Vanmiddag miezerde het even. Ik fietste van de praktijk naar huis en merkte tot mijn verbazing dat er wat spetters op mijn arm kwamen. Er was eigenlijk nauwelijks een echte regenwolk te zien. Toen ik thuis kwam, zag ik een regenboog. Onderweg kon ik die niet zien, omdat ik in de richting van de zon fietste. Toen ik er een foto van wilde maken, was de regenboog al weer verdwenen, want de miezer was opgehouden.

IMG_2163Op vakantie zagen we ook een regenboog, een dubbele. Toen ik daar een foto van appte naar een vriend, reageerde hij dat hij hoopte dat het snel weer mooi weer zou zijn. Ik appte terug dat er zon moest zijn om een regenboog te zien. Ja, zei hij, maar er moet ook regen zijn.

Voor een regenboog heb je beide nodig. Regen en zon tegelijk. Volgens mij maakt het dan wel uit wat je dan wil zien: vooral de regen of vooral de zon? Is het glas halfvol of halfleeg? Doe mij maar halfvol.